arrow-left
cross

Lichtschermen lezen

Vandaag bulkt het in elk huis van beeldschermen allerhande. Onze ogen hangen de hele tijd vast aan een scherm, van de televisie, de computer, de tablet, de smartphone …

Bijgevolg worden ook onze kinderen dagelijks blootgesteld en het aantal uren aan een scherm neemt voortdurend toe, vanaf heel jonge leeftijd.

Kinderen brengen soms tot zes uur aan een scherm door, of dus meer dan 40 uur per week.


Adolescenten en jongvolwassenen behoren tot de ‘verbonden’ generatie.

Het is een bevolking die elk dag vele uurtjes aan een scherm gekluisterd zit. Computers, smartphones, tablets, de televisie … Het houdt niet op.

Zowel thuis als op kantoor zijn we gedurig blootgesteld aan het licht van schermen (computer, smartphone, tablet, televisie).

Maar de vaststelling van de Franse nationale vereniging voor de verbetering van het gezichtsvermogen ASNAV (Association Nationale pour l'Amélioration de la Vue) laat geen greintje twijfel bestaan. Volwassenen tussen 20 en 40 brengen gemiddeld 4 tot 5 uur per dag door aan een beeldscherm. Meer dan de helft daarvan, of 51%, kampt met zichtstoornissen.

De 40-plussers brengen de minste tijd door aan een scherm. Volgens de Franse nationale vereniging voor de verbetering van het gezichtsvermogen ASNAV (Association Nationale pour l'Amélioration de la Vue), brengen zij gemiddeld 3 ¼ uur door aan een scherm. Toch is het ook voor die groep aangewezen om de ogen te beschermen, als ze goed willen blijven zien.



 

GEVOLGEN VAN LANGERE BLOOTSTELLING AAN BEELDSCHERMEN

De hedendaagse mens beknot op tijd om te sporten om vaker achter een scherm te zitten. Dit verschijnsel heeft zware gevolgen voor de gezondheid (diabetes, zwaarlijvigheid, hart- en vaatziekten) en natuurlijk ook voor het gezichtsvermogen.

Vandaag, nog steeds volgens de ASNAV, zouden zes mensen op tien die aan een scherm werken, verklaren dat hun ogen vaak vermoeid aanvoelen. Hoewel werken aan een scherm niet de oorzaak is van gezichtsaandoeningen, toch kan het al bestaande zichtstoornissen versterken en bijziendheid door omgevingsfactoren en gedrag bevorderen, want zo geraakt de ooglens geleidelijk vervormd.

Verantwoordelijk aan het scherm

Het risico van gezichtsstoornissen wordt een stuk kleiner door verantwoordelijk gedrag, zowel thuis als op het werk.

Om uw gezichtsvermogens in stand te houden, neemt u best geregeld een pauze om uw ogen te laten rusten. Doe dat minstens vijf minuten lang om het half uur. Werkt u doorlopend aan een scherm, ga dan na of uw werkplek ergonomisch ingericht is.

Wees waakzaam, langdurige blootstelling aan schermen kan uw ogen gevoeliger maken. Ze kunnen gaan prikken, rood of droog worden. Of u kunt aan oogvermoeidheid lijden, wat dan weer tot verstoord zicht en ook hoofdpijn kan leiden. Dit gaat wel voorbij, maar is toch knap vervelend.

Enkele tips om uw gezichtsvermogen op peil te houden :

• Plaats uw beeldschermen loodrecht op de ramen, voor een optimale lichtinval. Werkt u aan een computer, kies dan voor een groot scherm (minimum 17 inch).
• Zet uw bureaulamp links als u rechtshandig bent en rechts als u linkshandig bent.
• Draagt u normaal een bril met corrigerende glazen of contactlenzen, doe dat dan ook altijd aan het scherm.
• Laat uw zicht om de 2 tot 3 jaar nakijken.